Balmoșuʼ este mâncarea de bază la stână. Să face din jintuit, fărină de mălai și caș.
Jintuitul e zerul gras care curge din cașul dulce frământat. Se adună treptat într-o cofă de vo 10 l.
Când se face balmoș, să pune jintuit în ceaun, apoi on pic de apă păstă el că era prea gras. Se lasă la foc mic până se formează o spumă deasupra. Se pune fărină, cum faci mămăligă, și se amestecă repede să nu se facă cocoloașe. Trebuie să sie siert bine, bine.

Apoi se adaugă caș de oaie, tăiat cubulețe. Secretul e să se învârtă cât mai vârtos. Se mai lasă puțin la fiert, amestecând mai rar, până se topește cașu. Unii preferă să fie mai dulce, alții mai acruț. Să taie și să mănâncă.
(culeasă de Podut Maria Mirela de la Mihnea Pătru din Valea Stejarului)
Foto: Rada Pavel; YouTube

 
									 
					